NYELV VÁLASZTÁS / ALEGE LIMBA
HU        RO
ÉLŐ ADÁS
>>
Istentiszteleteink időpontjai:
Csütörtök: 19.00 óra
Vasárnap: 16.00 óra
>> Istentiszteleteink helyszíne:
Nagyvárad, Ady Endre utca 6. szám
ISTENTISZTELETEK
TELJES ARCHÍVUM
május
26
vasárnap
VIDÉKI GYÜLEKEZETEK
INFO
IMAKÉRÉS
KÜLDÉS
TÁMOGASSA ÖN IS TEVÉKENYSÉGEINKET

HOGYAN?
címlap»
Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad Hit Gyulekezete Nagyvarad

RUFF TIBOR:

ISTEN KINYILATKOZTATÁSAIBA CSOMAGOLVA

 

Jn. 1:1-5,9-14,16-18, Péld. 8: 12-31

Belegondoltál már abba, milyen nagy kiváltság, hogy Isten bemutatkozik neked? Milyen nagyszerű kaland és öröm lehet megismerni Őt, a mindenség Urát és Teremtőjét! Isten sokkal színesebb és összetettebb képet ad magáról, mint gondolnánk! Összesen 5 kinyilatkoztatási formáról beszélhetünk.

Az 5 kinyilatkoztatási forma (időbeni sorrendben):

1. A TEREMTETT VILÁG

A teremtést a teremtő Ige (logos) hozta létre, így a termtett világ magán viseli Isten szavának, bölcsességének ujjlenyomatát. Ugyanakkor a természet tele van olyan lenyomatokkal, amelyek azt mutatják: Isten élvezettel alkotott. Alkotásaiban végtelen változatosság, szépség és kreativitás tükröződik, - legyen szó akár a pacsirták énekéről, a virágok részletekbe menő szépségéről vagy a hópelyhek végtelen változatosságáról. Mindaz amit az ember hozott létre, az emberről beszél, ugyanígy mindaz, amit Isten alkotott, Isten lényéből tár fel valamit.

2. A LELKIISMERET

A lelkiismeret (gr. szüneidészisz=összhangban való ismerés/látás) valójában nem lelki működés. Az eredeti görög kifejezésben nem is szerepel a "lélek" szó. Sőt, az emberi lélek és a lelkiismeret gyakran szembehelyezkedik egymással,- ez esetben beszélhetünk lelkiismeret furdalásról. Lelkiismeretünk, mint szívünk, a lényünk legmélyebb hangja, szellemi működés. Azt jelzi, hogy összhangban vagy-e önmagaddal ( saját szellemeddel, legbelsőbb valóddal). Ez a szellemi működés vagy belső intuíció mélyebben fekszik, mint a lélek (érzelmek, gondolatok, akarat). Figyelem: a lelkiismeret hangját el lehet nyomni, de így idővel károsul, torzul, végül pedig elhal, ami végzetes kimenetelt jelent (kárhozat)! Fontos azonban megkülönböztetnünk  a lelkiismeret furdalást a kárhoztatástól ( lelki szint). A lelkiismeret korrigál, figyelmeztet, de nem kárhoztat! A lelkiismeret abban segít, hogy megítéld önmagad. De elengedhetetlenül fontos, hogy a szellemed élő, partneri kapcsolatban legyen a Szent Szellemmel (Párbeszéd, őszínte beszélgetés)!

3. AZ ÍROTT IGE (Ósz.: a Törvény és a Próféták)

4. A TESTTÉ LETT IGE: JÉZUS KRISZTUS 

A legmélyebb kijelentés általa jutott el az emberiséghez. Maga Isten tárta ki a szívét Jézus Krisztus engesztelő áldozatában a golgotai kereszten. Jézus Krisztus a testté lett Ige, nem csak mert emberré született, hanem mert, amikor ott függött a kereszten véres ronccsá szakított testtel, egész testével adta át a legnagyobb és legmélyebb isteni kinyilatkoztatást, hogy Isten egész lénye önzetlen, feltétel nélküli, örök szeretet.

5. A SZENT SZELLEM

Míg az Ószövetségben csak megnyugodott Isten embereien, pünkösd óta már beköltözve az emberi szívbe személyest vezetést adhat számunkra. Az Újszövetség is az Ő vezetése által született.

A felsoroltak egyetlen nagy kinyilatkoztatást képeznek, együtt alkotják a teljes képet Isten lényéről. Mintha egy bizonyos dolgot több oldalról, több nézőpontból vennénk szemügyre. Minden kinyilatkoztatási mód  egyaránt fontos! Ha egyik túlzott hangsúlyt kap, míg a többit elhanyagoljuk, eltorzulhat az Istenről alkotott képünk! Pl.: Ha ragaszkodunk Isten szavához, de a Szent Szellemmel nincs közösségünk, az Ige csak betű marad számunkra, mert élettel csak a Szent Szellem kenheti fel. A lelkiismeretre való figyelés elhanyagolása pedig vallásossághoz, farizeusi magatartáshoz vezethez! Mert ismerjük ugyan az igéket, de nem vonatkoztatjuk magunkra, és nem engedük, hogy átformálja jellemünket.

Fontos tehát az egyensúly megtartása.

Valójában kívül-belül isteni kinyilatkoztatásokba vagyunk csomagolva. Ideje felfedezni mennyire nagyszerű, sőt lenyűgöző Istenünk van!

Összefoglalta: Ónodi Krisztina

 

oldal térkép >>  címlap >>  hitvallás >>  tevékenységeink >>  interjú >>  linkek >>  városunk >>  élő közvetítés >>  támogasson >>  hit.hu >>  kapcsolat >>